Romeinse graven blootgelegd

BEERNEM – In Oedelem hebben archeologen elf Romeinse graven blootgelegd. Ze bevatten het stoffelijk overschot van gecremeerde Romeinen. Nooit eerder werden in Oedelem dergelijke Romeinse sporen gevonden.

De zogenaamde brandrestgraven werden gevonden in de Haverbilken, waar binnenkort een nieuwe verkaveling verrijst. De Intergemeentelijke Archeologische Dienst Raakvlak is er maandag gestart met archeologische opgravingen, die bekostigd worden door de verkavelaar.

Oversteek naar onderwereld
‘Momenteel focussen we ons op de plaatsen waar de nieuwe wegen voor de verkaveling komen’, zegt Bieke Hillewaert van Raakvlak. ‘In september komen de bouwloten aan de beurt. Van de vele Romeinse grafvelden die ik al zag, is dit toch een van de mooiere. We hebben hier ook een vierhoekige gracht blootgelegd waarin zich wellicht palen bevonden als bovengronds teken van de aanwezigheid van graven. Een soort grafmonument, zeg maar.

In elk graf dat we hebben blootgelegd, bevinden er zich asresten van één overledene die op een andere plek gecremeerd werd op een brandstapel. Naast houtskool en verkoolde botresten liggen in deze kuilen ook voorwerpen die de Romeinen aan hun doden meegaven om de oversteek naar de onderwereld te maken. Zo vonden we bijvoorbeeld een mooie kruik, waarin eten en drinken stak om de overtocht te maken.’

‘Eerder werden in de buurt van de Brugsesteenweg al eens losse potscherven en een waterput aangetroffen’, gaat Bieke Hillewaert verder. ‘Die wijzen op de vroegere aanwezigheid van een grote boerderij of kleine nederzetting, waar dit grafveld ook deel van moet hebben uitgemaakt. Wellicht woonden hier een of hooguit een paar families samen.

De doden werden vlakbij begraven in een klein grafveld, niet op een groot afgezonderd kerkhof zoals wij dat nu doen. We schatten dat deze graven uit de tweede of derde eeuw na Christus dateren. Om definitief uitsluitsel te hebben over de ouderdom van de resten, hebben we echter nog niet voldoende voorwerpen gevonden.’ (Bron: Nieuwsblad.be)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s