Duizenden jaren oude stortplaats gevonden

SITTARD – Archeologen hebben in een bouwput in Sittard naar eigen zeggen spectaculaire vondsten gedaan uit het stenen en ijzeren tijdperk en de Romeinse tijd.

De vondst geeft onder meer zicht op wat de eerste landbouwers van Nederland 7000 jaar geleden verbouwden en in welk landschap zij leefden. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een presentatie van de vondst bij de bouwput aan de Odasingel in Sittard.

In enkele voormalige beekgeulen van de huidige Geleenbeek vonden de onderzoekers grote hoeveelheden afval uit de Romeinse tijd (vanaf Christus tot de vierde eeuw), de ijzertijd (300 voor Christus tot de Romeinse bezetting) en het stenen tijdperk (5000 voor Christus). Dat afval geeft inzicht in hoe de mensen toen leefden. Omdat dit afval altijd onder de grondwaterspiegel gelegen heeft, zijn organische voorwerpen als bot en plantenresten goed bewaard. Dat is nationaal en internationaal zeer zeldzaam en in het geval van het stenen tijdperk zelfs uniek, aldus de archeologen.

Zo’n 5000 jaar voor Christus woonden in het huidige Sittard langs de toenmalige loop van wat nu de Geleenbeek heet de bandkeramiekers, de eerste landbouwers. De archeologen vonden in het vroegere stroomgebied van de beek zo’n tienduizend stukken bot en een vergelijkbare hoeveelheid aardewerkscherven. Daaronder bevonden zich voor Europa unieke vondsten zoals drie bijlen en twee hamers gemaakt van gewei. Deze dateren mogelijk uit de ijzertijd. Uniek is volgens de projectleider Willem-Simon van de Graaf van Archeodienst ook een Romeins hangslot, waarvan in Nederland waarschijnlijk geen tweede bestaat.

De beek leverde niet alleen drinkwater, vis en snel transport, maar diende ook als riool en stortplaats van de naburige nederzettingen. Aan de hand van dat afval en in de beek gewaaid stuifmeel en zaden kan gereconstrueerd worden welke gewassen men toen verbouwde. “Hierdoor krijgen we een veel beter beeld van de leefwijze van dit volk”, zei gemeentelijk archeoloog Marion Aarts van Sittard-Geleen. (Bron: AGD.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s