Venlo de oudste stad van Nederland? (en Nijmegen niet?)

NIJMEGEN – Venlo profileert zich ten onrechte als oudste stad van Nederland. Dat zegt professor W. Willems die in Venlo archeologisch onderzoek heeft begeleid. „Nijmegen is echt de oudste.”  

Het stadsbestuur van Venlo stuurde vrijdagochtend een persbericht de wereld in dat Romeins Venlo ouder is dan Romeins Nijmegen. Het afgelopen jaar hebben archeologen in het Limburgse Maasstadje tal van bijzondere vondsten gedaan. Zo zijn er Romeinse munten uit 19 v. christus gevonden en Romeins aardewerk uit dezelfde periode.

Willems heeft deze onderzoeken van nabij gevolgd. Hij noemt de conclusie van de gemeente Venlo ‘een conclusie met een knipoog’. Hij stelt dat Venlo zeer waarschijnlijk een belangrijk logistiek steunpunt voor de grote Romeinse legioenen in Nijmegen is geweest. Nijmegen kreeg ook als eerste stad in Nederland de stadsrechten van de keizer Trajanus (100 n. chr.).

De Romeinse vondsten bij de Maasboulevard in Venlo zijn overigens zeer uniek te noemen. Volgens de Venlose stadsarcheoloog Maarten Dolmans is het aardewerk dat is aangetroffen in ieder geval ouder dan het het aardewerk dat in Nijmegen is gevonden. De Romeinse munten in Venlo zijn verder even oud als de geldstukken die eerder in Nijmegen zijn opgegraven. Van de Romeinse militaire vesting in Venlo zijn nog geen sporen gevonden. In Nijmegen zijn wel diverse Romeinse kampementen ontdekt, met name in Nijmegen-Oost. (Bron: De Gelderlander)

Zie ook:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s