Kunstpolitie waakt over Italiaanse schatten

ROME – In Italië is een belangrijk succes behaald in de strijd tegen de illegale handel in kunstvoorwerpen. In het Colosseum in Rome presenteerde de Italiaanse politie vandaag meer dan driehonderd archeologische voorwerpen, die afkomstig zijn uit oude graftombes en via helers op de zwarte markt terecht zijn gekomen.

Geschat wordt dat de waarde van de voorwerpen rond de vijftien miljoen euro ligt. Onder de voorwerpen waren onder andere Etruskische vazen, bronzen beelden uit Sardinië en fresco’s uit de Romeinse stad Pompeii.

Kunstpolitie

De vangst is het resultaat van een groot internationaal onderzoek dat werd geleid door een speciale eenheid van de Italiaanse politie: de ‘Carabinieri for the Protection of Cultural Heritage’. Die ‘kunstpolitie’ is een elitekorps dat waakt over de vele kunstschatten die Italië rijk is.

Correspondent Andrea Vreede begeleidde de kunstpolitie onlangs op een patrouille in Cerveteri, ten noordwesten van Rome. Archeologen hebben daar Etruskische grafheuvels gevonden. Die worden door grafrovers geplunderd, waarna de kunstschatten op de zwarte markt belanden.

Database

De eenheid speurt 24 uur per dag naar verdwenen kunst en geniet vanwege haar succesvolle opereren aanzien in de hele wereld. In de 41 jaar van haar bestaan heeft de eenheid een database opgebouwd met meer dan een miljoen gestolen kunstvoorwerpen uit de hele wereld.

De dienst telt driehonderd leden die nauw samenwerken met Interpol. Mede door de enorme database wordt de eenheid na iedere grote kunstroof, waar ook ter wereld, direct om hulp gevraagd. De kennis van de speciale agenten over de kanalen die kunstdieven, grafrovers, handelaars en verzamelaars gebruiken, is gewild. (Bron: NOS)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s