Chinese Romeinen?

BEIJING – Is het mogelijk dat een verdwaald Romeins legioen zich in China heeft gevestigd? De vondst van een Romeins-ogende fortificatie en een lokale bevolking die veel overeenkomsten heeft met Europeanen hebben de onderzoekers van de nieuwe faculteit van Italiaanse Studies van de Universiteit van Lanzhou ertoe gebracht om opnieuw te gaan kijken wat er precies aan de hand is in het noordwestelijke gebied Yongchang.

Romeinse Chinezen

In de jaren ’90 van de twintigste eeuw zijn in Yongchang fortificaties gevonden die veel lijken op die van de Romeinen en de plaatstelijke bevolking heeft, zo blijkt uit DNA-onderzoek, een grote verwantschap met Europese volkeren. Dit blijkt overigens niet alleen uit hun DNA maar ook uit de groene ogen, blanke huid en blonde haren. Deze feiten hebben Chinese onderzoekers ertoe gebracht om te gaan onderzoeken of een “verdwaald” Romeins leger zich in de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling heeft gevestigd in dit gebied.

Zijderoute

Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen liggen in het feit dat Yongchang aan een uitloper van de beroemde Zijderoute ligt, en het goed mogelijk zou kunnen zijn dat een Romeins legioen via deze weg China binnen is gekomen. Volgens sommige experts zouden het de soldaten van Crassus, die werd verslagen door de Parthen, kunnen zijn geweest die zich hier hebben gevestigd.

Hoe fantastisch een dergelijke constatering ook zou zijn voor de wereldgeschiedenis, de onderzoekers van de universiteit houden wel degelijk een slag om de arm: “de buitenlandse afstamming van de bewoners van Yongchang, zoals aangetoond door de DNA-tests, betekent nog niet dat het hier ook echt gaat om Romeinen”. (Bron: NewstrackIndia)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s