Prins opent nieuwe afdeling Rijksmuseum van Oudheden

Het witte 'lint'

LEIDEN – Prins Willem Alexander zal op 13 januari 2011 de nieuwe afdeling ‘Archeologie van Nederland’ van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden officieel openen. Een dag later zal de afdeling ook voor het publiek geopend worden.

Totaaloverzicht

De nieuwe afdeling probeert bezoekers een totaaloverzicht te verschaffen over de geschiedenis van Nederland, van prehistorie tot heden. Een periode die meer dan driehonderdduizend jaar beslaat.

Voor ‘Archeologie van Nederland’ hebben de zalen van het museum een ware metamorfose ondergaan. Blikvanger in de ruimte is een manshoog wit ‘lint’ van 120-meter lang, dat als een tijdlijn van 300.000 jaar door de zalen golft. Bezoekers lopen met de bochten mee, onder het lint door en uiteindelijk er overheen. Het lint is tevens de drager van teksten, reliëfs, filmpjes en vitrines met in totaal zo’n 2000 voorwerpen uit alle provincies.

In de opstelling ligt de nadruk niet op de objecten zelf, maar juist op de bewoningsgeschiedenis van de plaatsen waar ze gevonden zijn. Die vormen zo een keten van representatieve archeologische verhalen uit de lange Nederlandse geschiedenis, afkomstig uit voor iedereen herkenbare plekken in het land. Deze verhalen zijn gebaseerd op nieuw onderzoek en wetenschappelijk volledig up-to-date.

Romeinse tijd

Hoewel elders in het museum sinds 2001 een complete afdeling over Romeins Nederland te zien is, komt de Romeinse tijd ook in de nieuwe opstelling aan bod, waarbij tevens aandacht is voor de gebieden waar nooit een Romein geweest is.

Tot slot is een klein deel van de afdeling bedoeld voor tijdelijke exposities over Nederlandse archeologie. De eerste tentoonstelling, die ook op 13 januari opent, gaat over de vergulde Romeinse ‘Peelhelm’ die 100 jaar geleden is gevonden.

(Bron: RMO)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s