Morbide nieuwe aanwijzing amphitheater York

Archeologen bestuderen skelet vermeende gladiator

YORK – Britse archeologen hebben een nieuwe aanwijzing gevonden voor de locatie van het amphitheater van York. Tijdens werkzaamheden aan het Yorkshire Museum is het skelet gevonden van een zeer grote en atletische Romein.

Amphitheater

Britse historici en archeologen gaan er vanuit dat er in de Romeinse vesting Eboracum, de voorloper van York, een amphitheater moet hebben gestaan gezien haar belangrijke economische, politieke en militaire positie. De vraag is echter alleen waar het amphitheater heeft gestaan.

De vondst van het skelet van de grote en atletische Romein, die bovendien waarschijnlijk is omgebracht door een slag met een zwaard op z’n achterhoofd, doet vermoeden dat het amphitheater op of vlakbij het huidige Yorkshire Museum moet hebben gestaan.

De locatie van het museum, in het hartje van de stad vlakbij de kathedraal, is een van de weinige door archeologen nauwelijks onderozchte locaties in York die groot genoeg zou zijn voor de huisvesting van een amphitheater.

Eboracum

Als hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia speelt Eboracum (York), vanaf haar stichting in 71 n.Chr., een belangrijke rol in het politieke en economische leven van het gebied. Als vesting controleert het haar omgeving en is een uitvalsbasis voor de Romeinen tijdens de veldtochten tegen o.a. de Picten.

De keizers Hadrianus, Septimius Severus, Constantius I en Constantijn de Grote spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Eboracum.

(Bron: Past Horizons)

Zie ook:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s