Geen Romeinen in top 10 archeologische ontdekkingen 2010

NEW YORK – In de top 10 van archeologische vondsten, die dit jaar wederom door het Amerikaanse Archaeology Magazine online is gepubliceerd, staan geen Romeinse vondsten. De Hellenistische en Carthaagse wereld, ooit concurrenten van Rome, staan er wel in. Zouden de belangrijkste Romeinse resten, na eeuwen van intensief onderzoek, dan onderhand allemaal al zijn gevonden?

Oude concurrenten

Hoewel Rome niet in de top 10 voorkomt is dit wel het geval voor de Hellenistische koninkrijken en Carthago. Zo is in Turkije dit jaar de spectaculaire vondst van de graftombe van koning Hecatomnus gedaan, een Carische vorst uit de vierde eeuw v. Chr. en zoon van de legendarische koning Mausolus.

Een baanbrekend Amerikaans onderzoek naar de vermeende grootschalige kindermoord als onderdeel van religieuze praktijken door Carthagers heeft deze andere oude concurrent van Rome een plaats opgeleverd in de top 10. Overigens ontkracht dit onderzoek de veronderstelling dat deze praktijken ooit hebben plaatsgevonden en dus moet er opnieuw kritisch worden gekeken naar eerder historisch onderzoek hiernaar.

(Bijna) geen Romeinen

In de top 10 van 2010 staan dus geen Romeinse vondsten. Ook in andere jaren zijn er nauwelijks Romeinse vondsten zo spectaculair geweest  dat ze in aanmerking zijn gekomen voor de Amerikaanse lijst.

In 2009 vinden we nog wel een andere geduchte tegenstander van Rome in de lijst in de vorm van koning Mithradates. En ook staat er een Romeinse vondst in de informele “top 15”: een aantal skeletten van Romeinse soldaten in een tunnel in het Syrische fort Dura wijzen erop dat hun tegenstanders, de Sassanidische Perzen, een vroege vorm van chemische oorlogvoering hebben toegepast op hun Romeinse opponenten.

In 2008 worden enkele hoofden van grote Romeinse standbeelden gevonden in Sagalassos, een Romeinse metropool in het midden van het moderne Turkije. Onder meer hoofden van Trajanus, Marcus Aurelius en Faustina en Hadrianus worden gevonden door de Belgische archeologen.

In 2007 en 2006 zijn er zelfs helemaal geen Romeinse vondsten die de top 10 halen. Het is dus maar de vraag of de kans nog wel zo groot is dat er nog spectaculaire vondsten uit de Romeinse tijd worden gedaan door archeologen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s