Advent, maar dan anders… (1)

In de Rooms-katholieke kerk vormt de Adventperiode de aanloop naar het Kerstfeest van 25 december. Deze datum is gekozen door keizer Constantijn de Grote en zijn bisschoppen als officiële geboortedatum van Jezus Christus, de christelijke profeet, als vervanging van de eeuwenoude viering van de geboorte van de “heidense” zonnegod Sol Invictus (de Onoverwinnelijke God).

Maar door haar Romeinse wortels zal de 25ste december voor altijd ook een Romeins feest blijven. Daarom vul ik de Adventperiode een beetje anders in dan gebruikelijk. Iedere dag, tot en met 25 december, zal ik een kort overzicht geven van de belangrijkste gebeurtenissen in de klassieke wereld.

22 December, 69 n.Chr.:

In het beruchte Vierkeizerjaar wordt keizer Vitellius gevangengenomen en gedood door keizer VespasianusVitellius laat een grote puinhoop in Rome achter omdat hij de Tempel van Jupiter Optimus Maximus in de as laat leggen. Na zijn gevangenneming wordt Vitellius enige tijd op het Forum Romanum gemarteld en daarna gedood waarna zijn lichaam met behulp van vleeshaken in de Tiber wordt gegooid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s