Advent, maar dan anders… (2)

In de Rooms-katholieke kerk vormt de Adventperiode de aanloop naar het Kerstfeest van 25 december. Deze datum is gekozen door keizer Constantijn de Grote en zijn bisschoppen als officiële geboortedatum van Jezus Christus, de christelijke profeet, als vervanging van de eeuwenoude viering van de geboorte van de “heidense” zonnegod Sol Invictus (de Onoverwinnelijke God).

Maar door haar Romeinse wortels zal de 25ste december voor altijd ook een Romeins feest blijven. Daarom vul ik de Adventperiode een beetje anders in dan gebruikelijk. Iedere dag, tot en met 25 december, zal ik een kort overzicht geven van de belangrijkste gebeurtenissen in de klassieke wereld.

23 December, -geen specifiek jaar- n.Chr.:

Op 23 december eindigde ieder jaar het beroemde Romeinse Saturnalia, een feest ter ere van de zonnewende en de oud-Italische god Saturnus. Het feest begon enkele dagen daarvoor, op 17 december, om het einde van het landbouwjaar te vieren.

Het meest opvallende aspect van de Saturnalia was dat het gebruikelijk was dat de rollen tussen heer en slaaf tijdelijk werden omgedraaid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s