Controverse over graftombe Caligula

Caligula

ROME – De vondst van een graftombe in de buurt van Rome heeft de gemoederen behoorlijk verhit: terwijl Italiaanse authoriteiten claimen de graftombe van keizer Caligula er te hebben gevonden zijn veel historici hier allerminst van overtuigd. Ook bijna tweeduizend jaar na zijn dood zorgt Caligula weer voor beroering.

De Carabinieri for the Protection of Cultural Heritage, de Italiaanse politieeenheid die gespecialiseerd is in de bestrijding van kunstroof, zegt vorige week donderdag een man te hebben gearresteerd die bezig was een beeld van keizer Caligula in zijn busje te laden die hij daarvoor uit een graftombe had gehaald. Gezien het feit dat keizer Caligula in de omgeving vroeger een landgoed bezat is de link gauw gelegd door de Italiaanse politie.

Historici zijn echter niet zo overtuigd van de Italiaanse claim. Zo vraagt de bekende historicus Mary Beard zich af waarop de politie zich basseert: een beeld van keizer Caligula kan amper gezien worden als een doorslaggevend gegeven waarmee de graftombe als die van deze omstreden keizer kan geïdentificeerd. Beelden van keizers zijn wijdverspreid teruggevonden. Bovendien bestaan er sterke aanwijzingen dat Caligula’s as is bijgezet in het Mausoleum van Augustus in Rome.   

Zie ook:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s