Zes ton voor onderzoek naar Via Appia

De Via Appia, vlabij Rome

DEN HAAG – Archeologen van de Radboud Universiteit uit Nijmegen ontvangen 630.000 euro subsidie voor onderzoek aan de Via Appia. Met deze financiële bijdrage kunnen ze de komende vijf jaar enkele kilometers van de weg tot diep in de bodem in kaart brengen.

Boven- en ondergronds

De archeologen van de Nijmeegse universiteit gaan de Via Appia aan een gronding onderzoek onderwerpen. Dit is een vervolg op het onderzoek op een onderzoek naar de eerste vijfhonderd meter van de weg waarmee ze eerder al zijn begonnen. Door middel van de bestudering van onder meer luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog en andere tekeningen en foto’s te combineren met geofysische informatie hopen de archeologen meer te weten te komen over de weg.

Voor het geofysische gedeelte wordt gebruik gemaakt van dure apparatuur en techniek: ‘[bij] het geofysische gedeelte, [brengen] we met magnetische velden en elektrische weerstand via de computer in kaart […] waar er “iets” zit.’ Geofysische informatie levert een platgedrukt, tweedimensionaal beeld op. Voor een 3D-beeld is georadaronderzoek een uitkomst. ‘Dat hebben we tot nog toe niet kunnen doen, maar dat kan door deze subsidie wel,’ aldus een van de archeologen. Zo kan er gericht gegraven worden.

(Bron: RU)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s