Expositie over Romeins Arles in Louvre

Amfitheater van Arles

PARIJS – Veel Nederlandse vakantiegangers zullen het al weten: de zuid-Franse stad Arles beschikt over een prachtige Romeinse erfenis. Wandel door het oude centrum van de stad en je komt onder andere een amphitheater, een obelisk, de restanten van een necropolis en de restanten van een badhuis tegen. Maar dit is slechts een deel van de erfenis. Archeologische opgravingen hebben namelijk veel meer waardevolle kennis over deze stad in haar Romeinse periode opgeleverd dan er nu nog op straat te zien is. Het Louvre in Parijs heeft daarom een overzichtsexpositie ingericht over de archeologische vondsten van Arles.

Compleet beeld

De expositie geeft de bezoeker een compleet beeld van hoe Arles (Arletes voor de Romeinen) er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien. Van de inrichting van de stad met monumentale publieke gebouwen en hun architectuur tot en met het dagelijks leven van de gewone Romein. Alles komt hierin voorbij. Dit beeld wordt geïllustreerd  aan de hand van onder meer de archeologische vondsten die de afgelopen vijfentwintig jaar zijn gedaan in Arles.

Caesar

Een van de meest opmerkelijke vondsten uit Arles is een buste van Caesar. Tot aan de vondst hiervan was de enige bekende buste van deze Romeinse staatsman die in een museum in Turijn. Omdat beide bustes van elkaar verschillen, heeft het Louvre beide bustes naast elkaar gezet zodat de bezoeker de (duidelijke) verschillen kan zien. Wie overtuigd het meest?

Samenwerking

De expositie is gebaseerd op de vondsten uit Arles, waarvan de meesten worden bewaard in het lokale Musée d’Arles. Deze zijn nu aangevuld met eigen stukken uit het Louvre, met stukken uit het Musée Calvet d’Avignon en natuurlijk de buste uit het Museo di Antichità in Turijn.

Vanaf 9 maart

Vanaf 9 maart tot en met 25 juni is de expositie in het Louvre te bezoeken. Zie voor meer informatie over de expositie op de website van het museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s