Een blote keizer in Boekarest

Standbeeld Trajanus en de wolf, Boekarest (foto: zamoca.tumblr.com)

BOEKAREST – De onthulling van een nieuw standbeeld in de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft tot de nodige hilariteit geleid onder haar inwoners. Zelfs de curator van het museum waar het bij staat is niet gelukkig met het standbeeld en hoopt dan ook dat het zo snel mogelijk weer verdwijnt.

Trajanus en de wolf

Het standbeeld in kwestie is er een van de hand van de kunstenaar Vasile Gorduz (1931-2008). Het is een bronzen beeld dat de oorsprong van het Roemeens volk, met haar Dacische en Romeinse wortels, moet verbeelden. Gorduz heeft dit als een naakte Trajanus neergezet (de Romeinse keizer verantwoordelijk voor de verovering van Dacia, een deel van het huidige Roemenië) die een wolf vast heeft. De wolf is niet alleen belangrijk in de geschiedenis van het oude Rome maar ook voor de Daciërs, die hun krijgers als wolven uitdosten.

Discutabele kwaliteit

Met name de kwaliteit van het standbeeld, dat door velen als ondermaats wordt beschouwd, is het grote struikelblok. Zelfs Ernest Oberlander Tarnoveanu, de curator van het Nationaal Historisch Museum van Roemenië waar het beeld bij staat, is hier niet over te spreken en hoopt dat het beeld zo snel mogelijk weer uit het zicht verdwijnt, juist vanwege de discutabele kwaliteit.

(Bron: The Telegraph)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s