Wonen er nog Romeinen langs de Belgische kust?

Gallia Belgica: het moderne België in de Romeinse tijd
Gallia Belgica (in het rood): het moderne België in de Romeinse tijd

LEUVEN – Nee, natuurlijk leven er geen Romeinen meer langs de Belgische kust. Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven willen echter wel gaan onderzoeken of er in deze regio nog mensen wonen die genetische banden hebben met de voormalige overheersers. Het onderzoek is een onderdeel van een veel groter genetisch onderzoek naar de herkomst van de Belgische bevolking door de Leuvense universiteit.

Romeins en Germaans België

Begin 2009 is een grootschalig wetenschappelijk onderzoek gestart naar de genetische variatie die aanwezig is binnen de mannelijke bevolking met een genealogische origine in België. Hierbij is onderscheidt gemaakt tussen historisch gegroeide ‘Germaanse’ en ‘Romeinse’ gemeenten in België om te kunnen bepalen in hoeverre de Romeinen hun stempel hebben gedrukt op de genetische opbouw van de moderne Belgen.

Y-chromosoom

Gedurende een viertal eeuwen maakte het grondgebied van het huidige België deel uit van het Romeinse Rijk. Wetenschappelijke studies wijzen op de mogelijkheid dat de Romeinse overheersing genetische gevolgen heeft gehad voor de huidige bevolking doordat genetische variaties veelvuldig verspreid langs de Middellandse Zee hierdoor ook in deze regio verspreid zijn geraakt. Onder meer soldaten uit het Romeinse leger en handelaars uit regio’s langs de Middellandse Zee verbleven langdurig langs de Belgische kust en sommigen zijn zich er zelfs permanent komen vestigen waardoor ook hun genetische informatie mogelijk geïntroduceerd raakte binnen de lokale bevolking. Het blijkt echter bijzonder moeilijk om dit wetenschappelijk aan te tonen en in te schatten wat de invloed van deze migraties is.

Het Y-chromosoom is dan ook de ideale maatstaf om de invloed van de Romeinse overheersing op het Belgische genoom te detecteren. Welke Y-chromosomale lijnen er in de huidige bevolking geïntroduceerd werden tijdens de Romeinse periode kan via een gerichte staalname opgespoord worden. Door de lijnen van families die verschillende eeuwen geleden in regio’s leefden die sterk onder invloed hebben gestaan van de Romeinse cultuur in het begin van onze tijdrekening te vergelijken met deze die leefden in regio’s die pas later na de Germaanse invallen werden gesticht, is het mogelijk een Romeins signaal in het Belgische DNA terug te vinden.

(Bron: Knack.be, Geschiedkundige Kring Alken)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s