Romeinse ‘vloektabletten’ ontdekt in Servië

Viminacium_camp_légionnaire
Impressie van Viminacium (Wikipedia)

door: Stefan Kortrijk

Belgrado – Op de archeologische site Viminacium, de voormalige hoofdstad van de Romeinse provincie Moesia Superior en vlakbij de moderne Servische stad Kostolac, hebben archeologen een opmerkelijke vondst gedaan. Ze vonden er diverse vloektabletten, gemaakt van goud en zilver, in tegenstelling tot het gebruikelijke lood.

Onder Romeinen kwam het gebruik van vloektabletten veel voor. Er werd geloofd dat met behulp van deze tabletten mensen vervloekt konden worden. Hoewel de tabletten in alle delen van het Romeinse Rijk zijn opgegraven, werden deze attributen van zwarte magie in de Romeinse tijd zelf vaak verboden, onder andere onder Sulla.

Institute of Archaeology, Belgrade
Een gouden vloektablet uit Viminacium (Archeologisch Instituut, Belgrado)

De tabletten die in Viminacium zijn gevonden zijn geschreven in het Grieks, maar ook in een onbekende taal en met behulp van symbolen. Hoewel hier door de archeologen de suggestie is gedaan wat dit zou kunnen betekenen, is het gebruikte materiaal voor de tabletten misschien nog wel veel interessanter.

 

Het was namelijk gebruikelijk dat lood werd gebruikt voor deze tabletten. Dit materiaal was goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. In Viminacium zijn er nu dus tabletten gevonden die van zilver en goud gemaakt zijn, wat duidelijk aangeeft hoe welvarend deze stad moet zijn geweest.

(Bron: NBC News)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s