Thermen van Caracalla (Rome)

De enorme Thermen van Caracalla (reconstructie)

Langs de Via Appia, aan de rand van de stad, liggen de Thermen van Caracalla. Dit immense complex, zowel qua schoonheid als omvang, is het grootste badhuis van de stad. Vanwege de omvang van het complex is voor een locatie buiten de dan bestaande bebouwing gekozen.

De bouw van de Thermen van Caralla is gestart onder keizer Septimius Severus in 206 n.Chr. maar afgemaakt onder zijn zoon Caracalla in 216 n.Chr.

De thermen

Deel van het interieur van de Thermen van Caracalla

Het gehele complex meet meer dan elf hectare (het hele terrein zelfs 25 hectare!) en bestaat uit een zwembad dat door middel van bronzen spiegels wordt warmgehouden, een groot koud bad (frigidarium), een bad met lauw water (tepidarium) en een grote heet-waterruimte (calendarium). Verder zijn er nog ruimtes te vinden waarin gesport kan worden, zweetruimtes, masageruimtes, kleedkamers, twee bibliotheken (één met teksten in het Latijn en één met die in het Grieks), winkels en zalen waar bezoekers (het heeft een capaciteit van 1600 Romeinen) met elkaar kunnen spreken.

Het badhuis, dat een grote behoefte aan water heeft, wordt hiervan voorzien door het voor Rome zo belangrijke Aqua Marcia. Dit aquaduct zorgt ervoor dat de reservoirs aan de zuidkant van het badhuis goed gevuld blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s