Thermen van Trajanus (Rome)

Reconstructie Thermen van Trajanus

De Thermen van Trajanus is een groot badhuiscomplex op de Esquilijn en is gebouwd in de periode 104-109 n.Chr. door de gelijknamige keizer. Het fundament van de Thermen van Trajanus bestaat zowel uit de onderste verdieping van een vleugel van de Domus Aurea als ook een kunstmatige verhoging van een deel van de heuvel zelf waardoor een enorm egaal bouwterrein ontstaat.

Bovenop deze egale oppervlakte construeert architect Apollodorus van Damascus het grootste badhuis dat tot dan toe in Rome is gebouwd. Als voorbeeld voor deze nieuwe thermen neemt de architect de eerder gebouwde Thermen van Titus als voorbeeld.

De thermen

Plattegrond Thermen van Trajanus en Titus

Het gehele complex meet meer dan driehonderd bij driehonder meter en bestaat uit een centraal blok van vertrekken met aan drie zijden hiervan een grote open ruimte voor lichamelijke oefening. In het centrale blok zijn ondermeer een door een zuilengang omzoomd zwenbad (natatio), een groot koud bad (frigidarium), een kleiner bad met lauw water (tepidarium) en een grote heet-waterruimte (calendarium) met drie zijbeuken. Verder zijn er nog ruimtes te vinden waarin gesport kan worden, kleedkamers, een bibliotheek en zalen waar bezoekers met elkaar kunnen spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s