Basilica Ulpia (Rome)

De Basilica Ulpia (door J. Guadet, 1867)

De Basilica Ulpia was een basiliek op het Forum van Trajanus. De basiliek is door keizer Trajanus gebouwd en op dezelfde dag als het forum in januari 112 n. Chr. ingewijd. De Basilica Ulpia wordt gebruikt voor rechtzittingen en het afkondigen van wetten. Ook vindt in een deel van het gebouw het vrijlatingsritueel van slaven plaats en wordt er handel gedreven.

Uiterlijk

De basiliek is een vijfschepig gebouw, met aan beide lange zijden een grote apsis. Het gebouw is 176 meter lang en 59 meter breed.

De centrale ingang ligt aan het grote plein en is gebouwd in de vorm van een triomfboog met drie doorgangen. Boven op de grote centrale doorgang staat een beeldengroep van de keizer in een vierspan, begeleid door twee beelden van Victoria. Op de beide kleinere doorgangen aan weerszijden staat een tweespan geflankeerd door oorlogstrofeeën. De portiek aan de voorzijde heeft een plat dak waarop beelden van Dacische krijgers stonden.

Het middenschip is van de vloer tot het plafond ongeveer 25 meter hoog. Inclusief het dak wordt de totale hoogte van het gebouw geschat op bijna 30 meter. Het dak is voorzien van vergulde bronzen dakpannen. De achterzijde van de basiliek bestaat uit een muur van tufstenen blokken, die het gebouw, dat verder alleen op zuilen steunt, de nodige stevigheid geeft. In deze muur zijn vier doorgangen naar het plein achter de basiliek waar de Griekse en Romeinse bibliotheek en de beroemde Zuil van Trajanus staat.

De Basilica Ulpia (rood)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s