Basilica van Maxentius (Rome)

De belangrijkste bijdrage van keizer Maxentius aan Rome in bouwkundig opzicht is de Basilica van Maxentius op het Forum Romanum. De enorme hal is vooral bedoeld als regeringsgebouw waarmee het blijvende grote  belang van Rome, dat dan niet langer meer de hoofdstad is van het door keizer Diocletianus opgedeelde rijk, weer meer onderstreept wordt.

Een ander grondplan

Doorsnede Basilica van Maxentius (op voorgrond Colossus van Constantijn)

De vorm van het grondplan van de basilica wijkt af van oudere basilica’s, zoals de Basilica Ulpia waar het grondplan een centraal schip kent en ronde uitbouwen aan de uiteinden ervan. De plafonds in deze meer traditionele basilica’s zijn ook van hout. De Baslica van Maxentius is echter heel anders van opzet: hierbij is er een centrale ruimte met een hoog gewelf en drie aangrenzende lagere vleugels met eveneens gewelven.

Constantijn de Grote

Hoewel de bouw van de basilica in 308 n.Chr. onder keizer Maxentius is begonnen, wordt ze pas ingewijd door

Reconstructie van interieur Basilica van Maxentius

keizer Constantijn de Grote in 313 n.Chr. Maxentius delft namelijk het jaar daarvoor het onderspit tegen Constantijn de Grote tijdens de Slag bij de Milvische Brug in 312 n.Chr. Constantijn de Grote past de basilica nog wel wat aan, zoals blijkt uit de aanbouw van een rondvormige uitbouw (apsis) waarin een twaalf meter hoog beeld van de keizer wordt geplaatst. Hierom wordt de basilica ook wel de Basilica van Constantijn genoemd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s