Mamertijnse gevangenis (Rome)

Interieur Mamertijnse gevangenis

De Mamertijnse gevangenis, ook bekend als Tullianum, is een gevangenis op het Forum Romanum. De gevangenis ligt aan de voet van de Capitolijn en tegenover de Curia en is gebouwd in de zevende eeuw v.Chr.

Hoe de gevangenis oorspronkelijk heeft geheten is niet meer met zekerheid vast te stellen. Veelal wordt Tullanium gebruikt als afleiding van de naam van koning Tullus Hostilius. Mamertijnse gevangenis is een Middeleeuwse uitvinding.

Het gevang

Oorspronkelijk is de Mamertijnse gevangenis nog een cistern voor een waterbron maar komt in de vierde eeuw v.Chr. droog te vallen. Tijdens de eeuwen van de Romeinse Republiek wordt het cistern echter omgebouwd tot gevangenis en bestaat daarna uit twee onder elkaar liggende verdiepingen die met elkaar in verbinding staan door alleen een gat in de vloer van de bovenste verdieping.

De straf

Het gat in de vloer waardoor gevangenen in het onderste deel van de Mamertijnse gevangenis worden gegooid

Omdat de Mamertijnse gevangenis eeuwenlang dienst doet als staatsgevangenis kent ze een morbide geschiedenis. Hier vinden executies plaats van vooral hooggeplaatste lieden (gewone Romeinen belanden hier niet omdat gevangenisstraffen door de Romeinen niet als een straf worden gezien) plaats of sterven ze de hongersdood.

In de onderste verdieping van de gevangenis vinden de meeste executies van staatswege plaats. Hier sterven personen als de Numidische koning Jugurtha, de Gallische koning Vercingetorix en de samenzweerder Catalina.

Er is ook een deurconstructie aangebracht in het onderste deel van de gevangenis die het in verbinding zet met de Cloaca Maxima voor de afvoer van lichamen. Door deze deurconstructie te gebruiken kunnen de lichamen van omgebrachte of uitgehongerde gevangenen simpel in het stadsriool gedumpt worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s