Forum van Augustus (Rome)

Doorsnede van het Forum van Augustus

Het Forum van Augustus is een van de vier keizerlijke fora. Het forum ligt haaks op het Forum van Caesar, niet geheel zonder reden aangezien het Forum van Augustus vooral is gebouwd als getuigenis van de wraak op de moordenaars van Caesar én Augustus‘ eigen grootsheid.

Het centrale bouwwerk op dit forum is de Tempel van Mars Ultor (Mars de Wreker). De opdrachtgever voor de bouw van het forum, Octavianus, heeft namelijk tijdens de Slag bij Philippi tegen Brutus en Cassius in 42 v.Chr. aan de oorlogsgod Mars gevraagd hem te helpen de dood van Caesar te wreken. Aangezien de veldslag in een overwinning eindigt voor Octavianus en Marcus Antonius houdt hij zich aan zijn belofte een tempel te bouwen voor Mars.

Reconstructie van de Tempel van Mars Ultor op het Forum van Augustus

Het forum wordt omzoomd door een sierlijke zuilengalerij met als enige bouwwerk de Tempel van Mars Ultor in het midden. Er zijn allerlei beelden te zien van figuren uit de Romeinse geschiedenis alsook een imponerend bronzen beeld van keizer Augustus in een strijdwagen voor de tempel. Het is dan ook vooral een bouwwerk dat de macht en rijkdom van Augustus moet uitbeelden. 

Ondanks dat de bouw al in 42 v.Chr. is gestart wordt het forum pas in 2 v.Chr. in gebruik genomen. Een hoge muur aan de achterzijde van het forum moet de “negatieve” invloed die de Subura heeft op haar directe omgeving zoveel mogelijk buiten de deur houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s