Forum van Trajanus (Rome)

Keizerfora Rome (gele deel is Forum van Trajanus)

Het Forum van Trajanus is een van de keizerfora in Rome. Volgens velen was dit forum het meest indrukwekkende van allemaal.

Keizer Trajanus geeft in 107 n. Chr. de architect Apollodorus van Damascus opdracht met de bouw en inrichting van het forum te beginnen. In 112 wordt het geopend om de verovering van Dacië te vieren. Met de oorlogsbuit is het forum trouwens ook voor een deel gefinancierd.

De bouw van het forum
Omdat er niet genoeg vlakke, bebouwbare ruimte is om het geplande complex te realiseren worden er aanpassingen gedaan aan verschillende gebouwen en de glooiing die de Capitolijn met de Quirinaal verbind afgegraven.

Het plein, dat een rechthoekige vorm heeft, betreed je door onder een triomfboog door te lopen. Aan weerskanten van het plein bevinden zich zuilengalerijen, aan de achterzijde is het plein afgesloten door de Basilica Ulpia. Voor de Basilica Ulpia staat een ruiterstandbeeld van de keizer, terwijl achter de basilica de Zuil van Trajanus verrijst. Aan de noordelijke zijde worden de Markten van Trajanus tegen het forum aangebouwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s