Mausoleum van Hadrianus (Rome)

Mausoleum van Hadrianus (reconstructie)

Het Mausoleum van Hadrianus is aan de westelijke

oever van de Tiber gebouwd in de periode 135-139 n.Chr. en bedoeld om de urnen met as van keizer Hadrianus en zijn familie in onder te brengen. Hadrianus komt in 138 n.Chr. echter te overlijden. Het mausoleum is dan nog niet af en dus wordt zijn urn met as voorlopig in Puteoli bewaard terwijl de nieuwe keizer, Antoninus Pius, het mausoleum in 139 .Chr. afmaakt. Vanuit de stad is het mausoleum goed te bereiken middels de Pons Aelius.

Na de keizer worden hier ook de urnen met as van zijn vrouw Vibia Sabina, zijn adoptief zoon Lucius Aelius en alle keizers tot en met Caracalla geplaatst.

Het mausoleum heeft een vierkante basis met daar boven op een grote cylindervormige verdieping. De derde verdieping van het mausoleum bestaat ook uit een smalle cylindervormige verdieping waar weer een bronzen standbeeld op staat dat keizer Hadrianus uitbeeld in een strijdwagen. Het mausoleum is afgewerkt met witte marmeren platen en op de tweede verdieping zijn hoge bomen geplant, net als bij het Mausoleum van Augustus. Verder is het mausoleum ook rijkelijk versierd met beelden.

Tegenwoordig staat het mausoleum beter bekend als de Engelenburcht,

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s