Sint-Pietersbasiliek (Rome)

Het grondplan van het Circus van Nero, de oude en de nieuwe Sint-Pieterbasiliek

Ergens in de periode 326-333 geeft keizer Constantijn de Grote de opdracht om te beginnen met de bouw van een kerk ter ere van de apostel Petrus op de ruïnes van het Circus van Nero, gelegen op de Vaticanus. Tot dan toe heeft hier een klein heiligdom gestaan dat het graf van Petrus (gestorven in 64 n.Chr.) markeert. De Sint-Pieterbasiliek blokkeert de Via Cornelia, die nu wordt onderbroken door de nieuwe kerk (zie afbeelding).

De Sint-Pieter wordt in de vorm van de Romeinse basilica gebouwd. Deze manier van constructie garandeert dat er een grote hoeveelheid mensen in past, iets dat perfect past bij de sterk groeiende christelijke bevolking van Rome en is tevens uitgelegd in een kruisvorm.

Reconstructie interieur Sint-Pieterbasiliek

De basilica heeft een groot middenschip met aan beide zijden twee smallere zijbeuken (zie afbeelding). Het middenschip en de zijbeuken worden visueel van elkaar gescheiden door marmeren zuilen die uit afgebroken of verwaarloosde tempels en andere bouwwerken zijn geroofd. 

Aan het einde van het middenschip is een prachtig mozaïek te bewonderen waarop Constantijn de Grote en Petrus een model van de kerk overhandigen aan Jezus Christus. Langs de muren, waarin hoge ramen zijn aangebracht, zijn afbeeldingen te bewonderen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Het altaar staat vlakbij het graf van Petrus, dat gedeeltelijk in de apsis (halfronde uitbouw) ligt gesitueerd. Dit vormt dan ook het centrum van de kerk en is ook de plek waar de beide armen van het kruisvormige grondplan elkaar raken. 

Tot en met de zestiende eeuw is de basilica verfraaid en uitgebreid maar in deze eeuw uiteindelijk vervangen door de huidige Sint-Pieterbasiliek. 

Reconstructie van de Sint-Pieterbasiliek zoals die er aan het einde van de vijftiende eeuw heeft uitgezien (H.W. Brewer, 1891)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s