Amphitheatrum Flavium (Rome)

Het Amphitheatrum Flavium is het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Sinds de Middeleeuwen staat deze enorme arena beter bekend als het Colosseum.

Vespasianus

Reconstructie Colosseum (let op zonnescherm)

Na de verwoestende stadsbrand van 64 n.Chr. waarbij een groot deel van Rome in de as wordt gelegd, bouwt keizer Nero zijn immense Domus Aurea op dezelfde plek als waar vóór de brand de huizen stonden van veel gewone Romeinen. Na de val van Nero in 68 n.Chr. komt Vespasianus aan de macht en besluit deze om een deel van het terrein rondom de Domus Aurea aan het volk terug te geven.

In dit kader laat Vespasianus op de plek van het kunstmatige meer van de Domus Aurea ondermeer een enorme arena bouwen van honderdachtentachtig bij honderdvijfenvijftig meter in oppervlakte en bijna vijftig meter hoog. Het Amphitheatrum Flavium (gebouwd in 72-80 n.Chr.) is de eerste permanente arena in de stad.

Het Amphitheatrum Flavium

Het amfitheater heeft als grondplan een ovale vorm en vrij steile tribunes. Hierdoor kunnen er meer dan vijftigduizend toeschouwers in die via zesenzeventig ingangen binnen kunnen komen. Het amfitheater is opgetrokken uit zowel beton, tuf- en baksteen maar de buitenkant is bekleed met wit marmer.

De keizerlijke familie kan de evenementen vanuit haar eigen loge bekijken. De brandende zon wordt zoveel mogelijk uit het amfitheater gehouden door langs een serie lange masten een groot zonnescherm te trekken. Dit enorme zonnescherm wordt gehesen door speciaal hiervoor in Rome gelegerde mariniers.

Vermaak en ontspanning

Gladiatorengevecht (scene uit film 'Gladiator')

Het Amphiteatrum Flavium is het summum van Romeinse vermaak en ontspanning. Alleen al tijdens de inwijding van het enorme gebouw in 80 n.Chr. door keizer Titus wordt er honderd dagen feest gevierd waarbij spectaculaire gevechten plaatsvinden.

Op de met geel zand bedekte en met een labyrint ondergraven arena vinden de meest uiteenlopende gevechten plaats. Zo vinden er gevechten tussen gladiatoren en beesten plaats, worden misdadigers voor de wilde beesten (veelal hongerige katachtigen) gegooid, worden er gladiatorengevechten gehouden en zelfs beroemde zeeslagen in nagebootst, de zogenaamde naumachiae.

Zie ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s