Circus Maximus (Rome)

Reconstructie Circus Maximus

Het Circus Maximus is het grootste hippodroom van de stad en ligt in de valei tussen de Palatijn en de Aventijn in. Hier vinden de populaire en grootse wagenrennen plaats, waar Romeinen graag op wedden en helemaal in op gaan.

Het eerste Circus Maximus wordt in de zesde eeuw v.Chr. onder de Etruskische koningen gebouwd en bestaat nog helemaal uit hout. Het is eerst nog de plek waar religieuze feesten worden gehouden maar veranderd al gauw in een wagenrenbaan.

Het  circus

Het stadion bestaat uit een langwerpige renbaan (600 meter lang en 225 meter breed) met daar omheen tribunes. De keizer kijkt natuurlijk vanuit zijn keizerlijke loge uit op de races. In het midden van de renbaan zelf staat de spina, een verhoging over de lengte van de baan die wagens die in een verschillende richting rijden van elkaar scheiden. Op de spina staan verschillende beelden van goden en obelisken. Het gigantische stadion kan maar liefst 250.000 Romeinen herbergen, dat is ongeveer een kwart van de totale bevolking.

Aanpassingen

Dat het Circus Maximus met haar wagenrennen een zeer belangrijke rol speelt in het dagelijks leven in de stad blijkt wel uit het feit dat verschillende keizers zich met het stadion bemoeien en er aanpassingen aan doen.

  • In ca. 50 v.Chr. laat Julius Caesar het stadion vergroten
  • In 81 n.Chr. laat de senaat een triomfboog bouwen voor keizer Titus aan de oostzijde van het stadion als extra toegang
  • Keizer Domitianus verbindt het Circus Maximus met zijn eigen paleis op de Palatijn zodat hij gemakkelijk de races kan gaan bekijken. Hiervoor wordt de keizerlijke loge aangebracht.
  • Keizer Trajanus vergroot het stadion met 5000 plaatsen na een brand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s