Porticus van Livia (Rome)

De Porticus van Livia is een prachtige zuilengalerij op de Esquilijn, gelegen tussen de Thermen van Trajanus en de Clivus Suburanus. De porticus is 115 meter lang en 75 meter breed en zeer mooi afgewerkt.

Met de bouw van de Porticus van Livia wordt in 15 v.Chr. begonnen op de plek van een bijzonder luxe villa die Augustus, de opdrachtgever van de porticus, bij testament krijgt toebedeeld en daarna direct laat afbreken om de nieuwe constructie op te kunnen laten bouwen. In de nieuwe porticus is onder meer kunst te bewonderen en een wijngaard te vinden. In het midden van de porticus is een klein heiligdom van Concordia te vinden.

In 7 v.Chr. wordt de porticus ingewijd aan de vrouw van de keizer, Livia, en is al gauw een populaire ontmoetingsplaats voor Romeinen, en dan in het bijzonder voor de inwoners van de nabij gelegen wijk Subura die daar kunnen genieten van de relatieve rust; ook gezien het feit dat de Porticus van Livia wordt omringd door tuinen. Middels een twintig meter brede trap is de porticus vanaf de Clivus Suburanus te bereiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s