Aureliaanse muur (Rome)

De Aureliaanse Muur is de stadsmuur van Rome. Deze wordt in de derde eeuw n. Ch. aangelegd door keizer Aurelianus om de hoofdstad van het Romeinse Rijk beter te kunnen beschermen tegen mogelijke Germaanse aanvallen.

De Aureliaanse muur van boven gezien
De Aureliaanse muur

De derde eeuw n. Chr. is een eeuw vol crises voor het Romeinse Rijk. De Romeinse legioenen worden door de Perzische Sassaniden enkele malen verslagen en ook de barbaarse Germanen vormen een groeiende bedreiging.

Het veranderende machtsevenwicht noodzaakt de Romeinen ertoe om zowel op politiek, economisch en militair gebied hervormingen door te voeren. Eén hiervan is de ommuring van Rome. De Romeinen gaan er niet meer automatisch vanuit dat de legioenen elke indringer kunnen verslaan.

Keizer Aurelianus geeft daarom de opdracht om Rome te beveiligen met een nieuwe stadsmuur. De bestaande stadsmuur, de muur van Servius Tullius, stamt oorspronkelijk nog uit de zesde eeuw v. Chr. en omzoomt nog maar slechts een klein deel van de stad. Bovendien is deze muur verwaarloosd en op sommige plaatsen zelfs afgebroken.

De bouw van de Aureliaanse Muur vergt ongeveer negen jaar. In deze periode wordt een muur gebouwd die 19 kilometer lang is en zes meter hoog. De muur telt 16 stadspoorten en 383 wachttorens. Onder de latere keizers Maxentius en Honorius wordt het aantal poorten nog uitgebreid en de muur verder verhoogd. Bij het verloop van de muur is zoveel mogelijk rekening gehouden met bestaande bouwwerken waarvan sommige, zoals enkele  aquaducten, het Theatrum Castrense en het Mausoleum van Hadrianus, in de muur worden verwerkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s