Muur van Servius Tullius (Rome)

Muur van Servius Tullius (rode lijn) en Aureliaanse Muur (zwarte lijn)

De Muur van Servius Tullius is gebouwd onder het bewind van de gelijknamige koning in de zesde eeuw v.Chr. langs het Pomerium, de heilige grens van de stad. Na de aanval van de Galliërs in 387 v.Chr. op de stad, waarbij Rome grotendeels wordt verwoest, wordt de muur opnieuw opgetrokken om barbaren voortaan buiten de deur te houden.

De dertien meter hoge stadsmuur omringt de (toenmalige) stad en bestaat voornamelijk uit vierkante blokken tufsteen. Op de meer kwetsbare plekken in de Muur van Servius Tullius wordt deze versterkt met een aarden wal.

Overbodig

Tijdens de hoogtijdagen van de Republiek en het Rijk is er eeuwenlang geen sprake van een dreigende aanval op Rome. De Muur van Servius Tullius verliest hierdoor langzamerhand aan betekenis omdat de snelgroeiende stad buiten deze muren groeit en de noodzaak om de verdedigingswerken te onderhouden hierdoor grotendeels vervalt.

Pas aan het einde van de derde eeuw n.Chr. wordt er opnieuw een stadsmuur, de Aureliaanse Muur, om Rome opgetrokken wanneer vijandelijke troepen voor het eerst in vele eeuwen de stad weer bedreigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s