Colossus van Nero (Rome)

De Colossus van Nero (links het Amphitheatrum Flavium)

De Colossus van Nero (Colossus Neronis) is een gigantisch bronzen standbeeld dat naast het Amphitheatrum Flavium staat. Het is door een Griekse kunstenaar gemaakt in de periode 64-68 n.Chr.

Het standbeeld verbeeldt de megalomane keizer Nero en is bijna veertig meter hoog. De keizer, die een grote voorliefde heeft voor de Griekse cultuur, laat het beeld maken met de Colossus van Rhodos als voorbeeld. Oorspronkelijk staat het beeld in een hal van de Domus Aurea maar wanneer Nero ten val wordt gebracht wil zijn uiteindelijke opvolger, keizer Vespasianus, van de herinnering aan deze wrede keizer af en laat het beeld daarom aanpassen in de zonnegod Sol Invictus door het toevoegen van een stralenkrans achter het hoofd. Het beeld staat dan bekend als de Colossus Solis.

Keizer Hadrianus laat het beeld in 128 n.Chr. echter verplaatsen om ruimte te kunnen maken voor de bouw van de prestigieuze Tempel van Venus en Roma, waarvoor de Domus Aurea gedeeltelijk wordt afgebroken. Slechts met behulp van enkele tientallen olifanten lukt het de werklui van Hadrianus om de Colossus van Nero te verplaatsen naar een plekje vlakbij het Amphitheatrum Flavium, dat in latere tijden veelal als Colosseum door het leven gaat door de aanwezigheid van het enorme beeld.

De laatste keizer die het beeld voor zijn eigen persoonlijke propaganda probeert te gebruiken is Commodus. Hij laat het hoofd aanpassen zodat het op hem lijkt als de god Hercules. Na zijn dood laat Septimius Severus het beeld weer zodanig aanpassen dat de verandering van Commodus niet meer te zien is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s