Decennaliazuil (Rome)

De voet van de Decennaliazuil op het Forum

De Decennaliazuil is een erezuil en staat op het Forum in Rome. Ze werd in 303 n.Chr. opgericht ter ere van het tienjarige regeringsjubileum van de Tetrarchie van keizer Diocletianus, die daarvoor een zeldzaam bezoek aan Rome bracht.

Onderdeel van vijf zuilen

De Decennaliazuil maakte deel uit van een groep van vijf zuilen, die allen ter ere van de Tetrarchie waren opgericht. Deze vijf zuilen stonden op een rij op de Rostra. De groep staat afgebeeld op een reliëf op de Boog van Constantijn.

De voet van de zuil

Bij opgravingen in 1547 werd de voet van de Decennaliazuil teruggevonden. Deze voet is gemaakt van marmer en aan alle kanten in reliëf versierd. Op de voorzijde staan twee gevleugelde Victoria’s, die een schild vasthouden waarop de tekst Caesarum Decennalia Feliciter staat gegraveerd, die herinnert aan het tienjarige jubileum van de Caesars. Op het linkerpaneel staat een processie met senatoren afgebeeld. Op het rechterpaneel worden een stier, een ram en een varken geofferd. Aan de achterzijde staat een scene, waarin een van de keizers voor het Altaar van Mars door een Victoria wordt gekroond, terwijl onder andere de goden Mars, Roma en Sol Invictus toekijken.

 

De vijf zuilen (incl. Decennaliazuil) op de Boog van Constantijn
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s