Lapis Niger (Rome)

Tablet met inscriptie Lapis Niger

De Lapis Niger (Latijn: Zwarte Steen) dekt een ondergronds complex af  op het Forum Romanum. De oudste delen van het complex dateren waarschijnlijk uit 600 v.Chr. Volgens de Romeinse mythologie was dit de plek waar de stichter van Rome (Romulus) begraven was of de plek waar Hostus Hostilius, de grootvader van Tullus Hostilius was begraven. Voor zowel de Romeinen zelf als latere historici was het nooit helemaal zeker.

Ondergronds complex

In het complex staan een grafstèle, een altaar en een zuil. Op de grafstèle staat een van de oudste overgeleverde inscripties in het Latijn. Deze spreekt van een koning (recei), een heraut (kalator) en lastdieren (iouxmenta). Het is geschreven in boustrophedon-schrift (“zoals een os ploegt”): de regels gaan van links naar rechts en dan vice versa. Het is waarschijnlijk een lex sacra, die de handelingen beschreef die op het altaar moesten worden uitgevoerd. De ‘koning’ is mogelijkerwijze niet een gewone koning, maar de ‘offerkoning’ (rex sacrorum). Onderzoek wijst uit dat het waarschijnlijk een altaar voor de god Vulcanus was.

Vanaf 45 v.Chr. lieten Caesar en keizer Augustus nieuwe monumenten boven op de Lapis Niger bouwen. Pas in 1899 werden de afdekplaat en de ondergrondse ruimte ontdekt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s