Tempel van Ceres (Rome)

Ceres

De Tempel van Ceres is een oude tempel op de Aventijn. Hij is gewijd aan de godin Ceres, die van oudsher bekend staat als de godin van de akkerbouw en het graan.

Wanneer in 496 v.Chr. een ingrijpende hongersnood in de stad woedt, raden de Sibyllijnse Boeken de Romeinen aan om de cultus van Demeter in Rome te introduceren, de equivalent van Ceres. De dictator Aulus Postumius Albus Regillensis belooft voor Ceres een tempel te bouwen indien ze de Romeinen helpt.

Aangezien de hongersnood weer voorbij gaat wordt Ceres hiervoor bedankt door de bouw van een tempel op de Aventijn. De nieuwe tempel wordt in 493 v.Chr. ingewijd en is in Etruskische stijl opgetrokken. Veel elementen van deze tempel zijn van hout gemaakt en versierd met terracotta beelden. In de tempel zelf staat een bronzen beeld van Venus, dat door de Romeinen wordt beschouwd als een van de oudste in de stad.

Tijdens een grote brand in 31 v.Chr. wordt de houten tempel verwoest. In 17 n.Chr. kan de nieuwe Tempel van Ceres door Tiberius weer worden ingewijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s