Tempel van Janus Quadrifrons (Rome)

De Tempel van Janus Quadrifrons is een tempel op het Forum van Nerva voor de oude Romeinse god Janus die geassocieerd wordt met ‘het begin en het einde’ en het ‘openen en dichtgaan’. Hij wordt daarom vaak gezien als de beschermer van doorgangen en kruisingen. De oude Tempel van Janus heeft aan beide zijden deuren die traditiegetrouw open staan wanneer het oorlog is en dicht zijn wanneer het vrede is.

Onder keizer Domitianus wordt de oude Tempel van Janus op het Forum Romanum gesloten en afgebroken omdat hij op zijn eigen nieuwe forum, dat na zijn dood bekend zal staan als het Forum van Nerva, een nieuw heiligdom voor Janus laat bouwen; de Janus Quadrifrons. 

Deze nieuwe tempel heeft als meest opvallende element een beeld van de god Janus met vier gezichten, in plaats van de oorspronkelijke twee gezichten. Dit is een verandering ten opzichte van de oorspronkelijke godheid die ten tijde van Domitianus plaatsvind. Het idee erachter is dat Janus op deze wijze naar de vier fora in de stad kan kijken: het Forum van Augustus, het Forum van Caesar, het Forum Romanum en het Forum van Nerva.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s