Tempel van Janus (Rome)

De Tempel van Janus is een tempel op het Forum Romanum voor de oude Romeinse god Janus die geassocieerd wordt met ‘het begin en het einde’ en het ‘openen en dichtgaan’. Hij wordt daarom vaak gezien als de beschermer van doorgangen en kruisingen. De tempel staat ter hoogte van de plaats waar de Argiletum het Forum Romanum bereikt.

Oorsprong van de tempel

De oorsprong van deze belangrijke tempel wordt gezocht in de strijd tussen de Romeinen en Sabijnen. Romulus en Titus Tatius. Om de eenheid van tussen beide volkeren te benadrukken wordt een tempel voor Janus gebouwd. Aan beide zijden van de tempel werden deuren geplaatst die open zouden staan wanneer er oorlog was en gesloten waren wanneer er vrede zou zijn. In de tempel staat een beeld van Janus.

Open deur

Aangezien de Romeinen, zeker gedurende de Republikeinse tijd, een groot deel van de tijd in oorlog zijn, staan de deuren meestal open. Pas in 235 v.Chr. kunnen de Romeinen voor het eerst de deuren van de tempel sluiten. Daarna is het Octavianus, de latere keizer Augustus, die de deuren in 29 v.Chr. weer laat sluiten nadat hij in 31 v.Chr. Marcus Antonius tijdens de Slag bij Actium heeft weten te verslaan. Ook Nero en Vespasianus laten de deuren nog een keer sluiten.

Onder keizer Domitianus wordt de Tempel van Janus echter gesloten en afgebroken omdat hij op zijn eigen nieuwe forum, dat na zijn dood bekend zal staan als het Forum van Nerva, een nieuw heiligdom voor Janus laat bouwen; de Janus Quadrifrons.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s