Tempel van Serapis (Rome)

Tempel van Serapis

De Tempel van Serapis is een van de tempels voor een niet-Romeinse godheid die Rome rijk is en is gebouwd door keizer Caracalla. De tempel staat op de Quirinaal, aan de rand van het Pomerium waarbinnen vreemde goden van oudsher niet gewenst zijn.

Serapis is een typisch Hellenistische “uitvinding”. De god is door de Egyptisch-Griekse Ptolemaëen bedacht als beschermer van hun dynastie en heeft een groot aantal functies van andere goden in zijn persoon geïntegreerd (waaronder eigenschappen van Griekse en Egyptische goden als Asclepius, Amon, Osiris en Zeus). Serapis staat over het algemeen bekend als een genezingsgod, een god van de onderwereld en als een god van de landbouw. Vanaf de tweede eeuw v.Chr. is de cultus bekend in Rome.

De cultus van Serapis wordt zodoende geassocieerd met machtige fara0- of koningsdynastieën, hetgeen een  aantrekkelijk idee is voor keizer Caracalla. Deze keizer bezoekt de oostelijke provincies, waaronder Egypte, en waant zich volgens de overlevering Alexander de Grote. Hij verzamelt vanaf 214 n.Chr. een groot leger in Egypte dat hij uitrust als soldaten uit de tijd van Alexander de Grote en trekt, net als zijn illustere voorbeeld richting het oosten. Het verschijnen van een tempel voor Serapis in deze periode is zodoende gemakkelijk te verklaren. 

De tempel is een omvang van 135 bij 98 meter vrij groot, en qua schoonheid overtreft de tempel bijvoorbeeld de Tempel van Isis en Serapis die op het Marsveld staat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s