Tempel van Venus en Roma (Rome)

De Tempel van Venus en Roma (links het Amphitheatrum Flavium en de Colossus van Nero)

De Tempel van Venus en Roma is de grootste tempel van de stad en staat op de heuvel Velia, welliswaar binnen het Pomerium maar niet beschouwd als een van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd, en vlakbij het Amphitheatrum Flavium. De opdracht voor de bouw (121-135 n.Chr.) van deze tempel wordt gegeven door keizer Hadrianus. Voordat er echter kan gaan worden gebouwd moet een deel van Nero’s Domus Aurea afgebroken worden en de Colossus van Nero verplaatst worden.

Dubbele tempel

De tempel is niet alleen om haar grote schoonheid bijzonder maar ook door haar constructie. Het is namelijk een tempel die bedoeld is voor zowel de godin Venus Felix (Venus de Gelukkige) als de godin Roma Aeterna (Eeuwige Roma). De tempel krijgt zodoende twee cellae (tempelkamers) die ruggelings tegen elkaar aan staan (zie plattegrond) en elk een eigen toegang hebben, waarbij die van Venus uitkijkt richting het Amphitheatrum Flavium en die van Roma richting het Forum Romanum. Deze twee gescheiden cella’s zijn volgens de Romeinse gebruiken verplicht omdat iedere god een eigen cella nodig heeft.

De voorkant van een van de twee tempels

Dat er uitgerekend voor een combinatie van beide godinnen wordt gekozen is op zich bijzonder maar zeker niet vreemd. Venus wordt gezien als de oermoeder van het Romeinse volk aangezien Aeneas een zoon van haar en de Griekse Anchyses, een idee dat sterk gestimuleerd is door Caesar ( en later ook Augustus) die beweert dat zijn familie rechtstreeks afstamt van Aeneas, en dus ook Venus. Zij is dus van zeer groot belang voor de stad. Roma Aeterna is de verpersoonlijking van de stad zelf. Ze wordt vaak afgebeeld met een lans, schild en helm waardoor zij veel gelijkenis vertoont met die andere beroemde verpersoonlijking van een stad: Athena. Door een heiligdom te bouwen voor zowel Venus als Roma eert Hadrianus zowel de stad, haar inwoners alsook de goden.

Zie ook:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s