Tempel van Vespasianus en Titus (Rome)

Tempel van Vespasianus en Titus (links de Tempel van Saturnus)

De Tempel van Vespasianus en Titus is een tempel voor de vergoddelijkte keizers Vespasianus en Titus. De tempelbouw is begonnen in 79 n.Chr. en ingewijd in 87 n.Chr. De tempel staat op het Forum Romanum tussen de Tempel van Concordia en de Tempel van Saturnus en met de rug tegen het Tabularium aan.

Geheel in lijn met de keizerscultus uit de eerste en tweede eeuw n.Chr., waarbij overleden keizers door de Romeinen worden beschouwd als vergoddelijkt, wordt deze tempel gebouwd voor de vergoddelijkte keizers Vespasianus en zijn zoon Titus. De bouw van de tempel wordt gestart onder keizer Titus in 79 n.Chr. als eerbetoon aan zijn recentelijk overleden vader. Hij kan de tempel echter niet afmaken omdat hijzelf al in 81 n.Chr. ook komt te overlijden. Keizer Domitianus, de tweede zoon van Vespasianus en dus ook Titus‘ broer, laat de tempel in 87 n.Chr. afbouwen en inwijden voor beide overleden keizers.  

In de cella (tempelkamer) van de tempel staan twee beelden: een van Vespasianus en een van Titus. De binnenkant van de tempel is bedekt met marmer uit de oostelijke provincies en de buitenkant met wit marmer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s