Tempel van Jupiter Optimus Maximus (Rome)

De tweede tempel voor Jupiter Optimus Maximus

De Tempel van Jupiter Optimus Maximus is de belangrijkste tempel van de stad en is gewijd aan het oppergod Jupiter (ook wel bekend als Jupiter Capitolinus). De tempel is te vinden op de Capitolijn.

Tarquinius Superbus

De eerste tempel voor Jupiter Optimus Maximus wordt gebouwd tijdens het bewind van Tarquinius Superbus, de Etruskische koning, in de zesde eeuw v.Chr. De eerste tempel meet ongeveer 53 bij 62 meter en is voornamelijk opgetrokken uit hout. In 83 v.Chr. gaat de tempel, inclusief de Sibyllijnse Boeken die er worden bewaard, in vlammen op tijdens gevechten.

Herbouw

In 69 v.Chr. kan de nieuwe tempel, waarvoor de zuilen van de grote Zeus-tempel van Athene zijn gebruikt, ingewijd door Quintus Lutatius Catulus de Jongere. De bouw is echter al gestart onder Sulla. Door blikseminslagen loopt de tempel zoveel schade op dat Augustus is 26 v.Chr. de tempel grondig laat restaureren. De tempel van Sulla blijft tot 69 n.Chr. staan wanneer aanhangers van Vitellius het gebouw in de brand steken.

Het vooraanzicht van (tweede?) de tempel

De tempel wordt echter wederom opgebouwd. Dit keer onder keizer Vespasianus in 75 n.Chr. maar ook deze brandt weer af tijdens de verwoestende brand van 80 n.Chr. Het is keizer Domitianus die de Tempel van Jupiter Optimus Maximus weer laat herbouwen op grootse schaal. De nieuwe tempel stelt qua schoonheid zodoende alle eerdere tempels in haar schaduw.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s