Tempel van Saturnus (Rome)

De tempels van Saturnus (midden) en Concordia (rechts)

De schitterende Tempel van Saturnus is gewijd aan de god van de landbouw en staat op het Forum Romanum, naast de Basilica Julia. Deze tempel is de op een na oudste van de stad; alleen de Tempel van Jupiter Optimus Maximus kan zich op een hogere ouderdom beroepen. Binnen in de tempel staat een ivoren beeld van Saturnus dat op 17 december, de eerste dag van het belangrijke Saturnalia-feest, een belangrijke functie vervult.

De tempel is gebouwd in 497 v.Chr. door de eerste consuls van de Romeinse Republiek, Aulus Sempronius en Mamercus, in opdracht van de senaat. In 174 v.Chr. wordt er nog een porticus aan toegevoegd langs de Clivus Capitolinus. De tempel wordt herbouwd nadat deze in 42 v.Chr. tijdens een zware brand zwaar beschadigd raakt.

Aerarium Saturni

Naast een belangrijke religieuze rol speelt de Tempel van Saturnus ook een politiek-economishe rol omdat in een deel van de tempel, het Aerarium Saturni, de schatkist (aerarium populi romani) van de Romeinse staat is gevestigd alsook (tot de bouw van het Tabularium) het staatsarchief.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s