Musea in Rome over Rome

In Rome zijn verschillende musea te vinden die zich geheel of gedeeltelijk op de geschiedenis van het klassieke Rome richten. Hieronder volgt een overzicht van deze musea die zeker een bezoek waard zijn ook het ‘waarom’ ervan.

Verspreid over de stad Rome liggen enkele museumlocaties die onder Museo Nazionale Romano vallen. Gesticht in 1889 omvat het Museo Nazionale Romano de Crypta Balbi, het Palazzo Altemps en de Thermen van Diocletianus. In de Museo Nazionale Romano zijn vooral bronzen en marmeren beelden te zien alsook veel archeologische vondsten (bijv. in de Crypta Balbi). De Thermen van Diocletianius zijn, als gebouw zelf, al op zichzelf een bezoek waard.

Adresgegevens:

Largo di Villa Peretti 1


Laocoön-groep

De Musei Vaticani in Vaticaanstad vormen samen het grootste museumcomplex ter wereld. De collectie, variërend van klassieke Griekse en Romeinse kunst tot Rooms-katholieke religieuze kunst, is al even imposant.

Hoewel het hoogtepunt traditioneel de Sixtijnse Kapel is, zijn er ook indrukwekkende soorten klassieke kunst te bekijken zoals een perfect bewaard gebleven buste van de Griek Perikles, de wereldberoemde Laocoön-groep en de graftomben van de ouders van Constantijn de Grote.

Adresgegevens:

Viale Vaticano 97

Het Musei Capitolini ligt centraal gelegen in de stad vlakbij het Forum Romanum en is gevestigd in zowel het Palazzo dei Conservatore als het Palazzo Nuovo die beiden het Palazzo Senatorio (gebouwd op de fundamenten van het Tabularium flankeren op het Capitool.

De collectie van dit museum is bijzonder indrukwekkend en kent enkele zeer beroemde kunststukken: een enorme hoeveelheid bustes van Romeinse senatoren en keizers, de Stervende Galliër, het hoofd en enkele lichaamsdelen van de Colossus van Constantijn de Grote, het beeld van de Lupa Capitolina en het ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius. Tevens zijn er de restanten te zien van het podium van de Tempel van Jupiter Capitolinus.

Adresgegevens:

Via del Campidoglio 1

Ara Pacis Museum

Het Ara Pacis Museum is in april 2006 geopend. In feite is het moderne museum van Richard Meier’s hand, dat door haar verschijning in het hart van de stad de nodige discussie heeft opgeleverd, een omhulsel voor de prachtige Ara Pacis, het vredesaltaar van keizer Augustus.

Adresgegevens:

Via dei Baullari 1

Het nieuwste en modernste museum van Rome is te vinden vlakbij het Colosseum. Het biedt de bezoeker een interactieve belevenis over de geschiedenis van het klassieke Rome.

Adresgegevens:

Via Capo d’Africa 5

Maquette Rome

Het was Mussolini´s ambitie om de geschiedenis van Rome, die tijdens een bijzonder succesvolle expositie over de beschaving van het oude Rome vol met reconstructies en maquettes, definitief onder te brengen in een modern museum in de op fascistische leest geschoeide wijk EUR, gebouwd voor de beoogde Wereldtentoonstelling van 1942.

Het museum, dat pas in 1952 is afgebouwd en in 1955 geopend, biedt een prachtig overzicht van de beschaving van het oude Rome. Het beroemdste onderdeel van de expositie is de enorme maquette van het klassieke Rome (“Il Plastico“), gebouwd door archeoloog Italo Gismonde in de periode 1935-1971.

Adresgegevens:

Viale Rembrandt 15

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s