Marsveld (Rome)

Het Marsveld (Campus Martius)

Het Marsveld (Lat.: Campus Martius) is een zeer belangrijk publiek gebied in Rome en ligt ingesloten tussen de Tiber aan de westelijke zijde en de Capitolijn en Quirinaal aan de oostzijde . Het 250 hectare grote gebied herbergt een groot aantal publieke gebouwen zoals theaters en tempels.

Oorsprong

Het Marsveld behoort niet tot het oudste gedeelte van de, door de Muur van Servius Tullius, ommuurde stad. Het is van oudsher een moerassig gebied maar onder de Etruskische koningen wordt het omgevormd tot een groot graanveld door de aanleg van een goede waterafvoer. Wanneer de laatste koning, Tarquinius Superbus, met geweld wordt verdreven wijden de Romeinen het veld aan de oorlogsgod Mars.

Omdat Romeinen binnen het heilige Pomerium geen wapens mogen dragen maar wel een leger op de been moeten kunnen houden, wordt het Marsveld ingericht als exercitie- en verzamelplaat voor het leger. Er is dan ook een altaar voor Mars te vinden. Naast een militaire heeft het Marsveld ook een politieke functie aangezien er ook wordt gestemd op kandidaten voor politieke ambten tijdens verkiezingen.

Veranderende rollen

Vanaf de Republikeinse periode wordt het Marsveld echter steeds meer bebouwd met publieke gebouwen, waaronder het Circus Flaminius, en verliest het zijn militaire functie. Ook wordt er een belangrijke weg aangelegd: de Via Flaminia.

Ook de eerste stenen theaters van Rome en een groot aantal prachtige tempels worden hier gebouwd. In de keizertijd worden nog veel grootsere bouwwerken op het Marsveld gebouwd, zoals het Pantheon, de Thermen van Agrippa en het Stadion van Domitianus.  In de keizertijd groeit ook het aantal woonhuizen op het Marsveld zeer sterk.

Buitenlandse culten, zoals die van Apollo of Serapis, worden hier toegestaan, in tegenstelling tot binnen het Pomerium.

Belangrijke bouwwerken

Hoewel het Marsveld vol staat met publieke gebouwen, kun je hieronder een selectie zien van de bekendste of belangrijkste bouwwerken die je hier kunt vinden:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s