Cloaca Maxima (Rome)

De Cloaca Maxima (Grootste Riool) is het riool van Rome en mondt in de Tiber uit. Het riool word in de 6e eeuw v.Chr. onder koning Tarquinius Priscus, de vader van Tarquinius Superbus, als open kanaal gebouwd en in de 1e eeuw v.Chr. grotendeels overdekt met straten en gebouwen.

Het eerste deel van de Cloaca Maxima is rond 616 v.Chr. aangelegd om water van de bewoonde gebieden in Rome af te voeren naar de rivier de Tiber. Het eerste deel is dan ook bedoeld om stukken moeras te draineren en er zo bruikbaar land van te maken.

een deel van de Cloaca Maxima

Naarmate de stad Rome groeit wordt de Cloaca Maxima ook steeds belangrijker. Vooral voor de afvoer van regenwater en het vuile water uit de publieke toiletten en badhuizen is het riool van groot belang. Daarnaast is de Cloaca Maxima ook een een meer macabere functionaliteit als afvoermiddel voor lijken, zoals die van keizer Elagabalus en de christelijke heilige Sint Sebastiaan.

In het Romeins pantheon is ook een godin aanwezig die over de Cloaca Maxima waakt want volgens de Romeinen is een goed werkend riool van levensbelang voor de toekomst van Rome. Cloacina zorgt  overigens niet alleen voor het riool van Rome maar ook voor de sexuale activiteiten binnen het huwelijk. Daarom wordt Cloacina ook vaak geassocieerd met Venus. De godin van de Cloaca Maxima heeft haar eigen heiligdom in de stad op het Forum Romanum nabij de Basilica Aemilia, de Tempel van Venus Cloacina. Dit tegelijkertijd ook een toegang tot de Cloaca Maxima zelf.

Loop van de Cloaca Maxima

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s