Tiber-eiland

Tiber-eiland is een langwerpig eiland dat midden in de rivier de Tiber ligt ter hoogte van de Palatijn. Over hoe het eiland is ontstaan verschillen de Romeinen van mening. Waar ze het wel over eens zijn is dat Tiber-eiland een slechte plek is.

Asclepius

Modern Tiber-eiland vanuit de lucht gezien

Pas met de komst van de tempel van Asclepius aan het einde van de derde eeuw v.Chr. krijgt het eiland een veel betere naam. De Romeinen geloven dat de komst van de Griekse genezingsgod Asclepius (Gr.: Asklepios) een einde heeft gemaakt aan een dodelijke pestplaag in de stad.

Omdat de Griekse god zou zijn meegevaren met een Romeins schip vanuit Epidauros naar Rome wordt het langwerpige Tiber-eiland met behulp van marmerblokken van een voor- en achtersteven voorzien zodat het op een schip lijkt. In het midden van het eiland moet een obelisk de mast van het schip voorstellen.

Toegang tot het eiland

Romeinen kunnen Tiber-eiland en de tempel via een tweetal bruggen bereiken. De belangrijkste en oudste van deze twee is de Pons Fabricius uit 62 v.Chr. Deze verbindt de stad, ter hoogte van het Marsveld, met het eiland. De tweede brug is de Pons Cestius uit 46 n.Chr. en deze verbindt de wijk Trans Tiberim (Trastevere) met Tiber-eiland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s