Cleopatra VII Philopator (69-30 v.Chr.)

De dood van Cleopatra (Guido Cagnacci, 1659)

Cleopatra is ongetwijfeld de bekendste Egyptische koningin alsook de laatst regerende Ptolemeëer.

Ze speelt in de Romeinse geschiedenis een rol tijdens de laatste jaren van de Romeinse Republiek. Tijdens Caesar’s bezoek aan Egypte in 48 v.Chr. gaat ze een relatie met hem aan, waar ze een zoon (Caesarion) aan over houdt. Haar belangrijkste beweegreden om deze relatie aan te gaan moet vooral gezocht worden in de politieke sfeer omdat ze op dat moment het slachtoffer dreigt te worden een samenzwering aan het Egyptische hof. Met de steun van Caesar weet ze haar positie echter te behouden. Totdat Caesar in 44 v.Chr. wordt vermoord is hij haar belangrijkste steun.

In 41 v.Chr. gaat ze een relatie aan met Marcus Antonius, die zich dan in het oostelijke deel van de Romeinse Republiek heeft gevestigd, zoals afgesproken met de andere twee leden van het triumviraat. Hij wordt door Cleopatra ingepalmd en samen leven ze daar als een oosterse monarchie, geheel tot onvrede van de senaat in Rome. Cleopatra krijgt maar liefst drie kinderen met Marcus Antonius. Het gedrag van Marcus Antonius is de directe aanleiding voor de senaat om Octavianus met een leger richting het oosten te sturen om hem uit te schakelen.

Na de Slag bij Actium in 31 v.Chr., waarbij de vloot van Cleopatra en Marcus Antonius het moet afleggen tegen die van Octavianus, landen de Romeinse troepen bij Alexandrië en plegen zowel Marcus Antonius als Cleopatra in 30 v.Chr. zelfmoord, waarbij Cleopatra dit volgens de legende doet door middel van een slangebeet (zie afbeelding).

Zie ook:

© 2011 Stefan Kortrijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s