Gaius Julius Caesar (100-44 v.Chr.)

Paspoort:

Dynastie: Julisch-Claudische

Geboortejaar:  100 v. Chr.

Sterftejaar: 44 v. Chr.

Vader: Gaius Julius Caesar Strabo

Moeder: Aurelia Cotta

Naam bij geboorte: Gaius Julius Caesar

Hoogtepunten:

 • In 84 v. Chr. wordt Caesar priester in de tempel van Jupiter, een belangrijke religieuze rol in Rome.
 • Caesar komt in 82 v. Chr. in conflict met Sulla en moet daarom halsoverkop uit Rome wegvluchten. Hij neemt dienst in het leger van een commandant van Sulla en laat daarin zien over grote militaire en diplomatieke kwaliteiten te beschikken.
 • In 69 v. Chr. is hij questor en in 67 v. Chr. curator van de Via Appia en in 63 v. Chr. zelfs pontifex maximus, hogepriester. Zijn carriere gaat voorspoedig.
 • Het jaar 60 v. Chr. is het echte begin van Caesar’s grootse carriere wanneer hij samen met Crassus en Pompeius een Triumviraat sluit waarin ze afspreken dat er niets in de Republiek gebeurd zonder dat zij het goed hebben gekeurd.  Caeser verwerft hierdoor het ambt van consul.
 • Van 58 v. Chr. tot 51 v. Chr. voert Caesar als proconsul een oorlog in Gallia, waarmee hij veel populariteit wint onder de Romeinen en zijn soldaten. Hij beschrijft deze oorlog in zijn Commentarii de Bello Gallico. Hij wordt echter ook een groot gevaar voor zijn politieke concurrenten in Rome. De Senaat eist van hem in 50 v. Chr. dat hij zijn legioenen ontbindt nadat zijn ambtsperiode is afgelopen en terugkomt naar Rome. Caesar weigert dit omdat zijn enig overgebleven concurrent Pompeius (Crassus is gesneuveld tegen de Parthen) dit ook niet hoeft te doen en bang is dat ze hem in Rome willen berechten wegens ambtsmisbruik.
 • In 49 v. Chr. steekt Caesar met zijn leger de Rubicon over, een doodzonde voor de Romeinen. Hij wordt direct tot staatsvijand gemaakt door de Senaat. Het volk steunt hem echter en dus trekt Pompeius zich, samen met een deel van de Senaat terug naar het zuiden.
 • In 48 v. Chr. vindt er een slag plaats tussen Caesar en Pompeius nabij Dyrrhachium die eerstgenoemde wint. Pompeius vlucht halsoverkop naar Alexandria toe. Hier wordt hij vermoord.
 • In 44 v.Chr. adopteert hij bij testament zijn neefje Octavianus als zijn wettige zoon. Daarmee wordt Octavianus zijn opvolger en claimt hij de positie en middelen van Caesar.

Dieptepunten:

 • In 45 v. Chr. vindt de laatste veldslag plaats tussen Caesar en aanhangers van Pompeius. Na de overwinning van Caesar is hij de machtigste man in de Republiek geworden en begint men in Rome te morren omdat ze bang zijn dat hij een nieuwe koning wil worden. Zijn tegenstanders (onder leiding van Brutus en Cassius) vermoorden hem daarom op 15 maart 44 v. Chr. in het Theater van Pompeius, dat dan in gebruik is senaatsgebouw.

Als bouwmeester:

 • geen

Trivia:

 • Caesar is geboren in een van de arme wijken van Rome: de Subura. Dit betekent niet dat hij uit een arme familie afkomstig is. Zijn familie heeft namelijk een belangrijk deel van haar aanhangers onder de inwoners van de Subura. Daarnaast is de familie ook al enkele generaties lang aan het verpauperen.
 • Er wordt vaak gedacht dat Caesar de eerste keizer van Rome was; dit is echter niet waar! Zijn adoptief zoon Augustus wordt pas gezien als eerste keizer. De term keizer kenden de Romeinen zelf ook helemaal niet, het is namelijk een afgeleide van de naam Caesar.
 • Caesar voert als pontifex maximus een nieuwe kalender in: de Juliaanse kalender.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s