Augustus (63 v.Chr.-14 n.Chr.)

Paspoort:

 
Augustus

Dynastie: Julisch-Claudische

Geboortejaar: 63 v.Chr.

Sterftejaar: 14 n.Chr.

Vader: Marcus Octavius

Moeder: Atia Balba Caesonia

Naam bij geboorte: Gaius Octavi(an)us Thurinus

Naam als keizer: Gaius Julius Caesar Augustus

Hoogtepunten:

 • In 48 v.Chr. wordt hij, op voorspraak van zijn oom Caesar, al op 15 jarige leeftijd lid van het College van Pontifices (de toezichthouders op de staatsreligie en -kalender)
 • In 44 v.Chr. adopteert Caesar, die dan net vermoord is, hem bij testament als zijn zoon. Daarmee wordt Octavianus zijn opvolger en claimt hij de positie en middelen van zijn adoptief-vader.
 • Het opperbevelhebberschap wordt in 43 v.Chr. aan Octavianus gegeven door de senaat, die onder zware druk door hem is gezet. Een burgeroorlog tussen de aanhangers van de vermoorde Caesar en die van Brutus is dan al gaande. In oktober van dat jaar wordt ook het tweede triumviraat (driemanschap) opgericht dat de strijd aangaat met Brutus en zijn bondgenoten. Het driemanschap (bestaande uit de onderlinge concurrenten Octavianus, Marcus Antonius en Lepidus) bestuurd in feite de Romeinse Republiek als militaire dictators. Het triumviraat wordt versterkt doordat Octavianus trouwt met de stiefdochter van Marcus Antonius, Clodia.
 •  In 42 v.Chr. verslaat het leger van Octavianus en Marcus Antonius bij het Griekse Philippi het leger van o.m. Brutus en Cassius. Hiermee wordt de hegemonie van het triumviraat vrijwel definitief.
 • Nadat Cassius en Brutus zijn uitgeschakeld brandt er een strijd los binnen het triumviraat. Marcus Antonius gaat in de jaren 30 een verhouding aan met de Egyptische farao Cleopatra waarmee hij ook kinderen krijgt. Antonius‘ populariteit daalt daardoor snel in Rome, terwijl die van Octavianus snel groeit. Uiteindelijk ontheft de senaat hem zelfs uit zijn ambt waardoor een oorlog onvermijdelijk is geworden.
 • In september 31 v.Chr. verslaat de vloot van Octavianus die van Marcus Antonius en Cleopatra in de Slag bij Actium.
 • In 30 v.Chr. plegen Marcus Antonius en Cleopatra zelfmoord en wordt Egypte als provincie geannexeerd.
 • In 29 v.Chr. laat Octavianus, nu er geen tegenstanders meer zijn, de poorten van de Tempel van Janus op het Forum Romanum sluiten. Dit is het begin van de Pax Romana (de Romeinse Vrede).
 • Op 16 januari in 27 v.Chr. krijgt Octavianus een geheel nieuwe titel, die van Augustus, toegekend door de senaat nadat hij eerder de Republiek officieel heeft hersteld en zijn dictatoriale rechten aan de senaat heeft toegekend. Door deze nieuwe titel kan Augustus, zoals hij vanaf dan bekend zal staan, vrijwel alles doen en laten wat hij wil omdat hij vanaf nu onbeperkt over de belangrijkste bevoegdheden beschikt die er in de Romeinse Republiek bestaan. In naam is hij geen koning, maar in praktijk wel.
 • In 12 v.Chr. wordt Augustus ook Pontifex Maximus, de hoogste priester van de Romeinse staatsreligies.
 • In 8 v.Chr. wordt er door de senaat besloten om de achtste maand van het jaar te vernoemen naar Augustus.
 • In 2 v.Chr. verleent de senaat hem de titel ‘Vader des Vaderlands’.

Dieptepunten:

 • De dood van zijn geliefde neef en schoonzoon Marcellus in 23 v.Chr.
 • De vernietiging van de drie legioenen onder leiding van generaal Varus in de Germaans wouden in 9 v.Chr.
 • In augustus van 14 n.Chr. komt Augustus te overlijden in Nola. Na zijn dood wordt zijn lichaam op het Marsveld verbrand en de as in een urn bijgezet in het Mausoleum van Augustus. Ook wordt hij vergoddelijkt (een logisch gevolg van de keizerscultus én de claim van een Romein dat hij Augustus heeft zien opstijgen naar de hemel) en voor hem een tempel gebouwd op het Forum Romanum, tussen de Capitolijn en de Palatijn.

Als bouwmeester:

Keizer Augustus beweerde op zijn sterfbed dat hij een stad (Rome) van baksteen had aangetroffen aan het begin van zijn leven, en er een had achtergelaten van marmer. Deze claim is erg sterk, getuige de selectie van de belangrijkste bouwwerken die hij in de stad heeft laten bouwen of restaureren.

Trivia:

 • Augustus hervormt het belastingstelsel grondig, waardoor er veel meer geld in de staatskas komt.
 • Onder Augustus wordt er een keizerscultus ingesteld. De keizerlijke familie is daarin ver verheven boven het volk en geeft hen morele richtlijnen als voorbeeld van hoe een Romein zich hoort te gedragen. De traditionele waarden spelen hierbij een zeer grote rol.
 • Augustus is vaak ziek. Op enkele momenten wordt gevreesd voor zijn leven.
 • In 18 v.Chr. stelt Augustus het alle Romeinse mannen tussen de 20 en 50 jaar verplicht om te trouwen en kinderen te verwekken. Dit doet hij vooral om het geboortecijfer weer omhoog te krijgen.
 • Augustus is driemaal getrouwd geweest: Clodia (43 v.Chr.), Scribonia (40 v.Chr.) en Livia (39 v.Chr.). Geen van deze huwelijken heeft hem een mannelijke opvolger gegeven; uiteindelijk volgt een zoon van Livia, Tiberius, hem op. 
 • Augustus is ook een man van de literatuur, gedichten en wetenschap. Hij schrijft zelf verschillende werken en laat ook een uitgebreid testament na waarin staat wat hij heeft bereikt in het leven; de Res Gestae divi Augusti.

 

Zie ook:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s