Caligula (12-41 n.Chr.)

Paspoort:

 
Caligula

Dynastie: Julisch-Claudische

Geboortejaar: 12 n.Chr.

Sterftejaar: 41 n.Chr.

Naam bij geboorte: Gaius Julius Caesar Germanicus

Naam als keizer: Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, hij is echter bekender als Caligula

Vader: Germanicus Julius Caesar

Moeder: Vipsania Agrippina maior

Hoogtepunten:

 • In 37 n.Chr. wordt Caligula, met steun van de Praetoriaanse Garde, door de senaat uitgeroepen tot nieuwe keizer nadat Tiberius is komen te overlijden.
 • In 38 n.Chr. trouwt (inmiddels voor de derde keer) Caligula met de voorname Romeinse Lollia Paulina, om vervolgens weer snel van haar te scheiden en te trouwen met een dame van zeer twijfelachtige komaf: Milonia Caesonia, een dochter van een prostituee. Zij blijft tot 41 n.Chr. zijn vrouw.
 • Caligula lijft, na koning Ptolemaeus van Mauretania te hebben laten vermoorden, zijn koninkrijk bij het Romeinse Rijk in.

Dieptepunten:

 • Zijn vader Germanicus, moeder Agripinna en zijn broers sterven allen onder verdachte omstandigheden. Caligula is de enige van het gezin die in leven blijft. 
 • De eerste maanden van Caligula’s regering gaan voorspoedig en hij maakt zich geliefd in Rome. Na een half jaar echter heeft de keizer een zenuwinzinking. Daarna gaat het snel bergafwaarts met zijn populariteit aangezien hij verschillende hooggeplaatste lieden beschuldigd van het voorbereiden van een samenzwering en hen dwingt zelfmoord te plegen.
 • Een militaire campagne in Germania en Britannia mislukt in 39 n.Chr. Om toch met enige buit terug te keren naar Rome laat hij zijn soldaten mosselen verzamelen op stranden van het Kanaal. Britannia bereikt zijn leger echter niet.
 • In 41 n.Chr. wordt zijn agressieve en incompetente bestuur Caligula en zijn vrouw fataal. In een gang onder het keizerlijk paleis wordt Caligula door leden van de Praetoriaanse Garde gedood en zijn vrouw Milonia en haar dochter in het keizerlijk paleis. Na zijn dood worden alle herinneringen aan hem zoveel mogelijk vernietigd. Hij wordt als keizer opgevolgd door zijn oom Claudius.

Als bouwmeester:

Trivia:

 • De bijnaam Caligula, dat letterlijk ‘soldatenlaarsje’ betekent, stamt uit zijn jeugdjaren. Deze bijnaam wordt door de soldaten van zijn vader Germanicus gebruikt. Zelf heeft hij er een grote hekel aan en gebruikt hem dus niet. Dat we hem tot als Caligula kennen is de “schuld” van latere historici.
 • Caligula is een berucht kunstrover. Hij laat veel kunstobjecten uit Griekenland en de rest van de Hellenistische wereld naar Rome verschepen. Een bekend voorbeeld hiervan is de bijna veertig meter hoge obelisk die hij in 37 n.Chr. uit het Egyptische Heliopolis laat halen om te plaatsen in zijn nieuwe stadion. Volgens de overlevering is het aan de voet van deze obelisk dat de christelijke apostel Petrus sterft.
 • De keizer is buitengewoon kwistig met geld en schuwt het gebruik van geweld niet om zijn doelen te bereiken. Veel senatoren krijgen hiermee te maken en Caligula duwt het Romeinse Rijk steeds meer in een financiële crisis. Om aan geld te komen laat hij rijke Romeinen vermoorden en hun bezittingen confisceren alsook absurde belastingen in te voeren.
 • Vanaf 40 n.Chr. begint Caligula zichzelf steeds meer te zien als een godheid. Hij toont zichzelf aan het volk verkleed als goden en halfgoden als Hercules, Mercurius en Jupiter. Vooral de vereenzelfiging met Jupiter, de oppergod, krijgt grootse vormen wanneer hij twee heiligdommen in Rome laat bouwen voor zijn eigen persoonlijke Jupiter-cultus. Hier verschijnt hijzelf aan het volk als Jupiter.
 • Door latere historici is veel negatiefs geschreven over de persoon en het bewind van Caligula. Veel hiervan mag worden beschouwd als pure laster (zie o.a. Caligula, The Corruption of Power, 1998).
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s