Nero (37-68 n.Chr.)

Paspoort:

Nero

Dynastie: Julisch-Claudische

Geboortejaar: 37 n.Chr.

Sterftejaar: 68 n.Chr.

Vader: Gnaius Domitius Ahenobarbus

Moeder: Agrippina de Jongere

Naam bij geboorte: Lucius Domitius Ahenobarbus

Naam als keizer: Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus

Hoogtepunten:

 • In 50 n.Chr. weet Nero’s moeder Agrippina haar man, keizer Claudius, ervan te overtuigen hem te adopteren als zijn zoon. Zodoende volgt Nero hem op als keizer wanneer hij in 54 sterft door een vergiftiging, gepleegd door Agrippina.
 • In de eerste vijf jaar van zijn regeerperiode (54-59 n.Chr.) gaat het goed met het Romeinse Rijk, vooral dankzij het kundige advies van Seneca en Burrus. Daarna verliest Nero grotendeels zijn interesse voor het landsbestuur en gaat het snel bergafwaarts.

Dieptepunten:

 • Zo moeder, zo zoon? De familiebanden ten spijt laat Nero zijn eigen moeder, Agrippina, in 59 n.Chr. vermoorden omdat hij haar niet vertrouwd.
 • Vanaf het einde van de jaren ’50 gaat Nero helemaal op in zijn passie voor de Griekse cultuur, vrouwen en feesten. Het bestuur wordt dan door zijn adviseurs gedaan.
 • In 62 n.Chr. laat Nero Burrus vergiftigen en laat hij zijn eigen vrouw Claudia Octavia terechtstellen. Daarna neemt hij de ex-vrouw van Otho, die hij dan naar Lusitania heeft gestuurd, tot zijn vrouw aan.
 • Een enorme brand verwoest in 64 n.Chr. een groot deel van Rome. Hoewel er geruchten gaan dat Nero deze zelf zou hebben laten aansteken om ruimte te creëeren voor zijn nieuwe paleis, probeert hij de stad wel weer te herbouwen. Hij geeft zelf uiteindelijk de schuld aan de christenen voor de grote brand.
 • Een opstand in Gallia in 68 mondt uit in een grote algemene opstand tegen het wanbeleid van Nero. De meeste Romeinen hebben genoeg van zijn zeer brutale schrikbewind en Nero wordt door de senaat afgezet in juni 68 n.Chr. Hij ontvlucht Rome maar wordt door ruiters al gauw achterhaald en laat een slaaf hem een dodelijke messteek toebrengen terwijl hij, als beminnaar van het Griekse toneel, de woorden “Qualis artifex pereo” (“Wat een kunstenaar sterft er met mij”) uitspreekt.

Als bouwmeester:

Trivia:

 • Nero krijgt op 18 jarige leeftijd al de verantwoordelijkheid van het keizerschap op zich. In eerste instantie is zijn moeder Agrippina nog van grote invloed op de jonge keizer, maar na haar verbanning uit Rome worden zijn belangrijkste adviseurs Seneca en Burrus, de commandant van de Praetoriaanse Garde.
 • Nero houdt zich erg graag bezig met de Griekse cultuur, en dan met name toneel en muziek. Hij beschouwt zichzelf als een getalenteerd man en draagt dan ook stukken voor in theaters, tot groot ongenoegen van vooral de senaat. Het bestuur van het land heeft hier ook sterk onder te leiden.
 • Na berichten over de dood van Nero gaan er al snel geruchten dat de keizer helemaal niet dood is. De vreugde over de dood van Nero is vooral groot bij de elite, het gewone volk is hier erg verdeeld over. Vooral in de oostelijke Griekse provincies, waar Nero populair was vanwege zijn pogingen de Griekse cultuur te doen opbloeien, is de ‘Nero Redivivus‘-legende veelvuldig aanwezig en houdt in dat Nero ooit weer zal terugkeren.
 • Met de dood van Nero eindigt ook de Julisch-Claudische keizerlijke bloedlijn die is begonnen met Augustus.
 • De, voor het christendom zeer belangrijke, apostelen Petrus en Paulus zouden onder Nero in Rome aan hun einde zijn gekomen: Paulus door onthoofding en Petrus door kruisiging.

Zie ook:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s